Taormina este cea mai populară atracție atunci când vorbim despre Sicilia datorită frumuseții sale covârșitoare. Este o stațiune “chic”, iubită de turiști, care nu este foarte ușor de accesat datorită poziționării sale în vârf de munte, dar care merită tot efortul și osteneala.
Principalele atracții: Teatrul Antic, Isola Bella (care se află pe drumul care urcă spre Taormina), Grădinile publice, Palazzo Corvaja (un palat cu o arhitectură arăbească), strada principală – Corso Umberto care este plină de magazine ale unor designeri celebri, suveniruri și restaurante și nu în ultimul rând piața San Domenico cu priveliștea spre Giardini Naxos.
Vulcanul Etna este a doua mare atracție atunci când vizitezi Sicilia, fiind cel mai înalt și în același timp activ vulcan din Europa. Ultima erupție de proporție a avut loc în anii 2001-2003, când efectiv lava a distrus stația Etna Sud de unde urca telecabina. Aceasta a paralizat jumătate din insulă, aeroportul din Catania fiind închis timp de 2 ani. Pentru a opri lava să nu ajungă să acopere localitățile de la baza muntelui, autoritățile siciliene au aruncat blocuri de beton în craterele principale.
Principalele atracții: Zafferano Etna (capitala de miere), Rifugio Sapienza, urcarea cu telecabina până la cota 2500 și urcarea cu autobuzele speciale până la 2900 m pentru a vedea craterele erupției despre care vă povesteam mai devreme, care s-au format asemenea unei butoniere.
Tindari – este un loc mai puțin cunoscut, dar care este spectaculos datorită priveliștii extraordinare către Mare Tireniană, care păstrează ascunse vestigii ale unei vechi așezări grecești. La origini orașul se numea Tindaris și a fost fondat în 396 î.Hr, de către Dionisie I, tiranul Siracusei iar la acea vreme era unul dintre cele mai importante centre grecești din Sicilia.
Principale atracții: Teatrul Antic, Muzeul Tindari, Sanctuarul Tindari și o plimbare sau o baie pe limba de nisip care poate fi văzută și în pozele de mai sus.
Cefalu – este notabil pentru apusurile frumoase, plajă și pentru forfota locală din centrul vechi dată de localnici și de spiritul lor tipic sicilian :).
Principalele atracții: Domul și Piazza del Duomo, Catedrala medievală Cefalu, Templul Diana care se află sus pe dealul Rocca care este o altă atracție a orașului, unde vă puteți bucura de o vedere panoramică asupra lui și Lavatoio care este fosta spălătorie publică, construită în Evul Mediu.
Palermo, este capitala Siciliei și este unul dintre cele mai aglomerate orașe din Italia (al cincilea ca mărime), dar cu o viață debordantă, fiind cunoscut pentru istoria tumultuoasă, arhitectura deosebită și gastronomia siciliană.
Principalele atracții: O plimbare pe strada principală Via Vittorio Emanuele vă va asigura bifarea celor mai importante obiective turistice din Palermo începând cu Palazzo Normanni (Palatul Regal, unde se află celebra Capella Palatina), Catedrala Santa Maria Assunta, care este extraordinar de impunătoare și cel mai mare loc de cult din Sicilia, Quatro Canti (patru colțuri), Piața Vucciria, Porta Nuova, care se afla în trecut la intrarea în oraș, care acum dă spre portul turistic și nenumărate biserici construite de normanzi. Pentru cei curajoși o atracție mai puțin obișnuită este reprezentată de Catacombele Capucinilor unde puteți vedea mii de cadavre, vechi de mai bine de 300 ani care aparțineau călugărilor capucini.
Monreale – este un orășel în apropierea Palermo, cocoțat pe un deal ( cu mașina este o adevărată aventură să ajungi) cu o priveliște superbă către Valea “ La Conca d’oro”(Scoica Aurie) renumită pentru plantațiile de portocali, măslini și migdali.
Atracția principală aici este Catedrala Monreale care este una dintre cele mai importante exemple ale arhitecturii normande.
Agrigento – Dacă mergi în Agrigento ai impresia că te întorci în timp, în Grecia Antică, aceasta a fost senzația noastră în momentul în care ne-am apropiat de oraș și am fost surprinși de templele care se vedeau în depărtare.
Principalele atractii: Valea Templelor care include 8 temple, dintre care cel mai bine păstrat este Templul Concordiei și cel mai mare templu este cel dedicat lui Zeus care este cunoscut ca fiind cel mai mare templu doric ( culmea că se află în Sicilia și nu în Grecia).
O a doua atracție importantă în regiunea Agrigento este Scala dei Turchi ( Scările Turcești), care se află la 9 km de oraș și a cărei nume a fost dat de către sicilieni în momentul în care au început să fie atacați de invaziile arabe. Scala dei Turchi este de fapt o rocă de culoare albă din argilă și nămol care a fost erodată de apă asemanator unor scări.
Ragusa Ilba, Modica și Noto fac parte din Val di Noto, regiune declarată patrimoniu Unseco in 2002 datorită faptul că aceste trei mici orăsele au fost refăcute în întregime după cutremurul din 1693 și pentru că reprezintă punctul culminant al artei baroce din Europa.
Siracusa – este preferatul nostru și de multe ori este asemănat cu o fereastră către istoria antică a Mării Mediteranenâee și a Europei, fiind considerat un centru al civilizației grecești, bizantine și iudaice.
Principalele atractii: Siracusa are două zone importante unde sunt adunate marea majoritate a obiectivelor turistice: Isola Ortigia, un labirint de străzi antice și medievale fermecătoare și Parcul Arheologic Neapolis care este o comoară de temple rare și amfiteatre. Pe insula Ortigia se află centrul istoric al Siracusei cu ruinele templului Apollo, Piazza Archimede, Piazza Duomo care are o deschidere impresionantă și Castelul Maniace care este poziționat chiar în capătul insulei. Parcul Arheologic Neapolis este unul dintre cele mai mari situri arheologice unde puteți vizita Amfiteatrul Roman, Amfiteatrul Grec, Urechea lui Dyonisos care este o grotă asemănătoare unei urechi unde sunetele sunt amplificate de 16 ori si Necropolele Groticelli.
Călătorii frumoase să aveți!