Dragi clandestini,
Ne-am întors cu forțe proaspete pentru alte călătorii, dupa citybreak-ul în Torino și cu pofta de a împărtăși cu voi aventurile noastre clandestine, câteva zile pline de biciclit, ski, meci de fotbal și mașini.
Torino este un oraș foarte versatil, de la casa echipei Juventus Torino, muzee, catedrale și piațete elegante, până la poziționarea foarte bună la o oră de mers cu trenul de Alpii italieni. Indiferent ce faci, e greu să nu găsești ceva care să nu îți placă în Torino.
De la aeroportul Caselle e foarte ușor de ajuns în oraș, fie cu trenul fie cu autobuzul. Noi am ales varianta mai ieftină, cu trenul, care costa 2.7 euro și ajunge până la stația Torino Dora în jur de 19 minute, dar de unde mai trebuie să mai luați un mijloc de transport sau să mergeți pe jos, în funcție de unde aveți cazarea. Orarul trenurilor îl găsiți aici.
Cealaltă variantă este cu autobuzul, costă 6.5 euro, durează 50 de minute, dar are avantajul că vă lasă la gara centrală Porta Nuova. Orarul autobuzelor îl găsiți aici.
Torino+Piemonte Card
Dacă vreți să vizitați muzee o opțiune bună de a economisii timp și bani, este să vă luați Torino+Piemonte Card. În funcție de numărul de zile pe care le petreceți în Torino, puteți să optați între cardul pe 1,2,3 sau 5 zile, iar pe lângă intrări la cele mai importante atracții din Torino, aveți diverse reduceri.
Mai multe informații și prețuri găsiți aici.
Atenție însă, cardul pe 1 zi, permite vizitarea doar a 3 atracții.
Dacă nu alegeți să cumpărați cardul online, o puteți face de la centrul turistic de peste drum de gara centră Torino Porta Nuova.
Noi fiind strâmtorați cu timpul, am ales varianta pe o zi, și am vizitat: Muzeul Automobilelor, Mole Antonelliana și Muzeul Juventus.
Muzeul Automobilelor
Casa istoriei automobilistice italiene, și nu numai, merită cu siguranță vizitat de toți pasionații de mașini. Considerați un minim de 2 ore, pentru vizitarea muzeului.
Mole Antonelliana
Inițial gândită ca o sinagogă, Mole Antonelliana este astăzi gazda muzeului cinematografiei din Torino, și cea mai înaltă clădire muzeu din lume. Pentru 5 euro în plus, față de intrarea cu Torino Card, puteți urca în Dom, cu un lift special care îți oferă o priveriște neobturată asupra interiorului clădirii, până să ajungă în vârf.
Muzeul Junvetus
Pentru fanii lui Juve este un must. Cele mai importante momente ale clubului le regasim aici, de la sala cu trofee, la cei mai importanti jucatori din istoria clubului, muzeul Juventus este un adevărat deliciu pentru microbiști, și fanii Juve.
După ce am terminat de vizitat Muzeul Juventus, nu puteam să încheiem seara, decât cu vizionarea unui meci de-al lui Juve pe Allianz Arena.
A fost un meci tipic italienesc între Juventus și Genoa, încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea gazdelor, dar noi ne-am bucurat pentru victorie.
SKI ÎN TORINO
Torino are avantul de a fi destul de aproape și accesibil plasat, lângă două locuri foarte bune de ski: Breuil-Cervinia, foarte aproape de celebrul Matterhorn, de care v-am povestit aici și Sestriere, fostă stațiune olimpică.
De data asta am mers pentru o zi la ski, lângă Sestriere, în Sauze d’Oulx, la o oră de mers cu trenul din Torino până în Oulx, iar apoi 15 minute cu autobuzul, pe un drum șerpuit în urcare spre Sauze d’Oulx.
Am avut noroc de o zi cu vreme excelentă de ski și plajă chiar, plus pârtii excepționale.
Opțiunile de ski sunt nenumărate, găsiți harta completă aici, iar costul unui ski pass pe o zi este de doar 37 euro.
CITEȘTE ȘI: Ne pregătim de prima escapadă a anului: pizza, pasta și meciul Juventus-Genova
Pont clandestin: Torino stă foarte bine la capitolul biciclete de închiriat, chiar dacă torinezii nu se înghesuie să le folosească, iată că turiștii se bucură de ele.
Sunt 3 rețele mari de închiriat biciclete în Torino, Green Bike, O-Bike și MO-Bike. Noi am folosit bicicletele de la cei din urmă și am rămas impresionați de modalitate de închiriat bicicleta de oriunde și fără casierie.
Practic tot ce trebuie să faci este să descarci aplicația MO-Bike, îți faci cont și încarci portofelul electronic cu o sumă predefinită (începe de la 5 euro și până la 50 euro). Apoi urmărești în aplicație care este cea mai apropiată bicicletă, îi scanezi QR code-ul și bicicleta se deblochează automat.
Costul este de 0.3 eur / 30 min. de închiriat, foarte ieftin, mai ieftin chiar decât la noi. După ce terminați cursa, tot ce trebuie făcut, este să închideși siguranța de la roata din spate.
Cel mai mișto lucru este că găsești biciclete peste tot, la orice colț de stradă, pentru că pot fi lăsate oriunde în oraș. Noi le-am folosit cu spor, am biciclit vreo 40 km. și tot am mai rămas cu banuți în portofelul electronic, deși l-am încărcat doar cu 5 euro.
Dacă v-a plăcut acest articol, ajutați-ne cu un share ?. Pentru întrebări, comentarii, nelămuriri, ne puteți lăsa un comentariu sau mesaj, și răspundem cât repede putem.
Călătorii frumoase să aveți!