Dragi călători,
Brașov este unul din orașele noastre preferate. Aici ajungem de câteva ori pe an.
Pentru noi acesta are diferite semnificații și locuri pline de amintiri:
- Acum ceva ani, când eram la facultate, am ajuns cu cei din ONG-ul din care făceam parte într-un teambuilding. Și am pregătit un treasure hunt prin oraș. Ce mod mai bun de a cunoaște orașul?
- În 2018 am avut parte de un trash the dress amuzant aici.
- Orașul are multe cafenele faine. În martie anul acesta, am venit special pentru a le vizita.
- Iar la capitolul natură & alergare, am participat la câteva curse faine, pe munte.
Așa că ne-am gândit să notăm care sunt toate lucrurile faine care ne plac și pentru care am merge la Brașov în fiecare an.
Sperăm să vă fie de folos, atunci când ajungeți aici. Voi cu ce ați completa lista?
1. Istoria
Brașov (în germană Kronstadt, în latină Corona) este un oraș istoric. Primele mențiuni datează aproximativ din anii 1200. De-a lungul timpului a avut diferite apartenențe statale.
Însă poziționarea orașului i-a creat acestuia diferite avantaje. Cultura și învățământul sunt foarte importante aici. În Piața Unirii puteți vizita Prima școală românească.
Veți întâlni diferite stiluri arhitecturale (romanic, gotic, clasic – Poarta Ecaterinei-, baroc, brâncovenesc și modern. Din păcate, nu toate se păstrează în continuare.
Biserica Neagră
Reprezintă unul dintre cele mai semnificative monumente de arhitectură gotică din România (datând din secolele XIV-XV) și are peste 89 de metri.
Cetatea din Brașov – Cetățuia
Aceasta avea rol de apărare. Puteți ajunge aici fie pe jos, fie cu mașină. Din păcate, nu se poate vizita. Însă priveliștea este faină și merită o plimbare.
Tot din categoria zonelor de apărare ale orașului vechi, fac parte și Turnul Alb şi Turnul Negru. Le puteți adauga pe lista voastră pentru o lecție de istorie și o nouă panoramă asupra orașului.
Alte puncte de văzut: Strada Sforii (a treia cea mai îngustă stradă din Europa), Bastionul Țesătorilor, Poarta Schei și Poarta Ecaterinei.
2. Festivaluri & tradiții
Orașul este cunoscut pentru festivalul internațional Cerbul de Aur și pentru Junii Brașovului ( ce are loc în prima dumincă după Paști).
În afară de acestea, aici puteți găsi pe parcusului anului diferite evenimente specifice. De exemplu, toamna are loc OktoberFest.
Acum ceva ani am ajuns pentru o zi la parada de 1 Decembrie.
3. Natura & oportunitățile de mișcare
Tâmpa face parte din masivul Postăvarul. Fie că alegeți să vă plimbați pe sub Tâmpa, să urcați cu telecabina sau pe jos, cu siguranță este o plimbare plăcută.
Dacă veți urca, veți avea o priveliște faină asupra orașului, la aproximativ 960 m.
Pe parcursul anului au loc diferite competiții sportive. Noi am participat de câteva ori la Semimaraton Brașov.
Vă spuneam că orașul este special pentru noi, cu locuri frumoase. Aici am făcut și o parte din trash the dress, acum câțiva ani.
Dacă sunteți fani adrenalină, atunci puteți pune pe listă și Parc Aventura Brașov.
Deși nu suntem neapărat fani grădini zoologice, cea din Brașov este nice. Are mult spațiu și parcă animalele sunt mai în elementul lor. Noi am vizitat-o acum ceva ani.
4. Priveliști faine
Fie că ajungeți la Belvedere sau sub Tâmpa, puteți admira priveliștea spre Brașov.
5. Cafenele faine
Pentru noi, orașul are un vibe aparte și datorită cafenelelor de specialitate. Croitoria de Cafea, Nola Coffee Shop și cele mai noi: Habitat, CH9 Specialty Coffee, Tekafe etc, ne-au făcut să revenim cu drag de fiecare dată.
Vi le recomandăm cu drag.
6. Mâncare bună
La capitolul mâncare, veți descoperi o mulțime de oportunități. Locuri faine: Bistro de l’Arte, Dei Frati, Ceanul Crăpat. Însă acestea depind și de gusturile fiecăruia.
Preferata noastră este înghețata de la GelatoMania.
Nu am apucat încă să testăm ișlerul, însă este pe listă pentru următoarea vizită. În această perioadă dificilă, breasla cârciurmarilor de sub Tâmpa au aderat la un proiect fain. 15 localuri pregătesc acum ișlerul, fiecare în stilul lor. Abia așteptăm să îl testăm.
Faptul că are o poziționare faină am mai menționat. Puteți ajunge rapid în Poiana Brașov, sau la Râșnov, Bran și împrejurimi.
Acestea sunt câteva din lucrurile care fac Brașovul un loc special pentru noi. Cu siguranță mai sunt o grămadă de alte locuri & lucruri faine. Așa că vă așteptăm în comentarii cu completări.
Vouă ce vă place la Brașov?