Dragilor,
După cum știți din postările noastre de pe Facebook, ne-am bucurat câteva zile de atmosfera din Amsterdam.
Deși am mai fost câteva zile, acum 3 ani, lucrurile de făcut și vizitat sunt atât de multe și pe placul tuturor (parcuri, muzee, cafenele, mâncare etc), încât am mai avea chiar și acum nevoie de alte câteva zile pentru a le acoperi.
Insă vă vom povesti care a fost planul nostru pentru 6 zile pline în acest oraș și care sunt recomandările noastre. De data aceasta, am mers pe mâna unei prietene clandestine, pasionată de turism, care ne-a însoțit și a pregătit chiar ea traseul. Așa că dacă aveți întrebări sau curiozități, le așteptăm în comentarii.
Ziua 1 – Amsterdam, Haga & Delf
Cum zborul nostru a fost de dimineață, ne-am putut bucura de toată ziua de plimbare. După ce am lăsat rapid bagajele, am plecat spre Haga, unde am închiriat biciclete chiar de lângă gară. Prețul unei biciclete a fost de 3,5 Euro/zi, foarte avantajos pentru rezindenți și undeva la 10-12 Euro/zi pentru ceilalți, iar bicicletele super noi și ușor de manevrat.
Prima destinație a fost Madurodam, un oraș miniatural, care reprezintă modelul clădirilor tipice olandeze, așa cum există în diferite zone ale țării. În acest fel, ne-am putut plimba prin mare parte din Olanda 🙂
- Preț: 16,5 Euro la intrare, 14.5 Online – recomandat 🙂
- Program: 09:00 – 20:00
- Durată: 1 h și 30 minute
A urmat o plimbare cu bicicleta prin oraș, unde ne-am putut bucura de arhitectura acestuia.
Cum planul de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cel de pe drum, noi nu am mai ajuns la Delf. Însă, dacă vă încadrați, puteți intra la Royal Delf, unde puteți vedea vasele pictate manual cu clasicul albastru de Delf.
- Preț: 12,5 Euro
- Program: 09:00 – 17:00
- Durată: 1 h
Ziua 2 – Zaandam-Zaanse Schans, Volendam & Amstedam
Cu multă voioșie, am plecat de dimineață către zona tradițională din Olanda, unde ne-am bucurat de morile de vânt.
În Zaanse Schans puteți intra oricând și este gratuit, însă dacă vreți să intrați și la Windmill De Kat, o puteți face înainte de ora 17:00.
- Preț: 4 Euro
- Program: 09:30 – 17:00
- Durată: 2 h
Tot aici vă puteți bucura de o scurtă demostrație de Clog Manufactury, la fiecare ora fixă. De asemenea, puteți gusta din cașcavalul tradițional, de diferite feluri. Recomandarea noastră este să nu cumpărați neapărat de acolo, fiind la fel ca cel din supermarket, însă mai scump.
Următoarea destinație a fost Volendam, unde puteți vizita Simonehoeve Cheese și Clog Factory.
- Preț: 10 Euro
- Program: 08:00 – 18:00
- Durată: 1 h
În funcție de cum vă întoarceți din mini-tur, puteți vedea în oraș și Oude Kerk sau Anne Frank House. La cea din urmă, recomandarea noastră este să vă faceți rezervare online, de exemplu noi nu am reușit să intrăm, fiind ocupate toate orele, în toate zilele, iar coada exagerat de mare. Rămânem curioși însă și ne facem rezervare pentru următoarea oprire în oraș.
Ziua 3 – Giethoorn & Amsterdam
Am pornit de dimineață spre orașelul numit Veneția Nordului. După un drum de 1 oră și jumătate am ajuns în Geithoorn. Aici vă puteți plimba fie pe jos, pe aleile înguste, fie vă puteți închiria o barcuță pe care să o manevrați chiar voi, fie alegeți să faceți o plimbare cu o barcă mai mare. Oricare variantă o veți alege, veți fi cu siguranță fermecați de frumusețea și liniștea locului.
Pe drumul înapoi spre Amsterdam, am trecut peste un dig spectaculos și lung de 27 de km, Houtribdijk, care unește orașele dintre est și vest ale țării.
Pentru că ziua 3 a coincis cu ziua de vineri, la întoarcerea în oraș puteți vizita muzeul Van Gogh, care este deschis până la ora 22:00.
Sau puteți alege să faceți o croazieră pe canale. Prețul acesteia este de 16 Euro și dureaza o oră. Vă puteți bucura de istoria orașului și de arhitectura acestuia.
Ziua 4 – Keukenhof & Amsterdam
Pentru a ajunge la Keukenhof, noi am mers cu bicicletele până la aeroport, de unde am luat Arriva Bus, autobuzul care ne-a dus direct la destinație, în vreo 30 de minute.
Am ales să ne luam Combi Ticket, adică transport dus-întors și intrarea și am plătit 24 Euro.
Keukenhof este deschis din 23 Martie până la 21 Mai. În Aprilie este perioada cea mai aglomerată, însă și cea mai frumoasă. Partea bună este că încă mai erau flori îmbobocite, așa că dacă urmează să mergeți, veți avea de ce să vă bucurați.
Alocați cel putin 2 ore dacă vreți să vedeți de îndelete toată zona și dacă vreți să intrați și în clădirile tematice cu Flower Show, Orhidee sau Orange Nassau.
La întoarcerea în oraș, noi am vizitat Rijkmuseum, impresionant și el.
- Preț: 24 Euro
- Program:
- Durată: 2 h minimum
Ziua 5 – Amsterdam
Cum călătoria noastră a coincis cu Paștele, prima parte a zilei a fost una relaxantă, iar în a doua parte am plecat din nou la plimbare cu bicicletele. După câteva ture prin Vondelpark, am plecat spre Amsterdamse Bos, pădurea imensă de lângă oraș. Aici este locul perfect de plimbare cu bicicleta, de alergare, ieșire la iarbă verde, plimbare cu copii. Au locuri de mâncat, o fermă de capre, chiar și un fel de aventura parc.
Ziua 6 – Amsterdam
Pentru ultima zi am avut în program o vizită la fosta fabrică Heineken, plimbare lejeră prin oraș și o vizită la Flower Market. Apoi ne-am pregătim de drumul spre casă. Zborul l-am ales de această dată la KLM, o variantă comodă, însă nu și foarte ieftină, mai ales în această perioadă.
De această dată cazarea nu a fost o provocare, având aici 2 localnici în devenire, deja acomodați la viața Amsterdamiană, cum o numesc ei.
Bineînțeles că nu am ratat nici cafenelele de specialitate. Vă recomandăm să aflați care sunt de pe blogul prietenilor noști, Cafea cu Dichis, în articolul 4 Cafenele de specialitate de vizitat în Amsterdam.
V-am pregătit și un scurt video cu experiența noastră, care să vă convingă să rezervați un zbor cât mai curând către Olanda. Enjoy!
Sperăm să vă fie de folos ininerariul nostru și dacă aveți sugestii de ce putem face pe viitor, le așteptăm cu drag.
Călătorii frumoase să aveți în continuare!