Dragi clandestini,
De multe ori ne ne alimentăm pasiunea de a călători cu drumeții prin țară, mai lungi sau mai scurte.
România are multe de oferit, așa că anul trecut am fost într-un mini road trip.
Am planificat o ieșire de 3 zile și aproape 1000 de km, între București și Hunedoara, trecând prin Târgu-Jiu și retur prin Sibiu, un oraș foarte drag nouă, de altfel.
Prima zi: București – Călan
Pentru prima oprire ne-am plănuit o vizită rapidă la Peștera Muierilor. Acestea două se află în Baia de Fier, Gorj, la 3 ore și jumătate de București.
Peștera Muierilor a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul.
Cu o istorie foarte bogată, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România.
În funcție de cum vă încadrați în timp, puteți merge și la Peștera Polovragi, unde puteți descoperi şi o piatră cu formă specifică, ce a primit denumirea de Tronul lui Zamolxe.
În drumul nostru, am făcut a doua oprire la operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu.
Vă puteți dezmorți după drum prin parcul în care se află Masa Tăcerii și Poarta Sărutului sau vă puteți testa abilitățile fotografice alături de Coloana Infinitului.
După prânz am urmat defileul Jiului (anul trecut era în lucru, așa că vă recomandăm puțină răbdare pentru parcurgerea lui), care vă va oferi o priveliște foarte faină.
Pentru prima noapte am ales o cazare în Călan, la un hotel care ne-a plăcut mult. Vă lăsăm aici recomandarea noastră de cazare. Are chiar și piscină, care vara cu siguranță prinde bine, iar gazdele sunt foarte primitoare.
Ziua 2: Călan – Alba-Iulia
Aveam în plan și Sarmizegetusa Regia. Aceasta a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Neapărat un loc de văzut din România.
Însă a plouat, așa că am plecat spre Deva.
Cetatatea din Deva este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conți şi de ducese, a fost dată în dar, vândută și bombardată. Cu siguranță merită vizitată.
Dacă acestea poate nu v-au convins, atunci poate o plimbare cu funicularul vă va încânta. Prețul este de 10 lei.
A urmat Castelul Huniazilor. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.
Aici este programul de vizitare, iar biletul de intrare costă 31 de lei.
Seara am ajuns la Alba-Iulia. Ne-am bucurat de o vizită la Cetatea Alba Carolina.
Aici puteți vedea schimbarea Gărzii austriece de la Poarta a III-a, ce are loc înainte de ora 12:00 am.
Am prins puțin și din festivalul Apulum.
Citește și: Conacul din Ceptura – Escapadă de weekend
Ultima zi: Alba-Iulia – Sibiu – Cozia – București
Nici ultima zi din mini-circuit nu este mai prejos.
Am făcut un pit stop în Sibiu. Aici variantele sunt numeroase. Fie puteți alege să vizitați centrul istoric, dacă nu ați făcut-o deja, fie puteți să vă bucurați de un prânz copios la Maxx Restaurant.
Apoi, ne-am urmat cursul drumului, prin Valea Oltului cea măreață.
Pentru o dezmorțire rapidă, puteți vizita Mănăstirea Cozia sau chiar Mănăstirea Turnu, care nu se află chiar la îndemână, ci vă va face să vă plimbați puțin prin defileul Oltului.
Dacă vremea ține cu voi și aveți timp și chef, vă puteți relaxa chiar și la un ștrand termal din Călimănești sau Căciulata.
Finalul serii ne-a oferit un curcubeu pe măsură, care ne-a făcut să ne gândim deja la următoarea escapadă.
Aici găsiți o altă idee de traseu prin România: MINI-CIRCUIT PRIN ROMÂNIA, 3-5 ZILE PRIN BĂILE BALVANYOS, SIGHIȘOARA, MĂLÂNCRAV, BIERȚAN, VALEA VIILOR, MEDIAȘ, OCNA SIBIULUI
Călătorii frumoase să aveți!