Vă povesteam săptămâna trecută că atunci când mergem în vacanțe, vrem să facem cele mai frumoase poze. Cu ajutorul lui Vlad Crețeanu Iacob, vă oferim câteva sfaturi despre cum puteți face asta. Mai jos partea a doua a discuției noastre.
Citește și Guest Post: Fotografia și călătoriile. Cum facem poze în vacanțe? (I)
Cum să faci poze cu telefonul ca un profesionist? Cum faci cele mai reușite selfie-uri?
Pozele cu telefonul sunt din ce în ce mai răspândite în ultima vreme de când camerele foto din telefoane au evoluat. De selfie nu mai zic nimic, este deja un fenomen mondial. Din punctul meu de vedere, fotografiile pe care le facem cu telefonul ar trebui să țină cont de aceleași reguli ca și cum ar fi făcute cu un aparat profesionist – încadrarea să fie bună, expunerea corectă, elementul principal (fie el protagonist uman sau obiectiv turistic) să ocupe mare parte din fotografie. Zicea un fotograf mai demult: Daca nu îti place fotografia pe care ai făcut-o înseamnă că nu erai suficient de aproape.
Pe același principiu, “Less is more”, și cea mai importantă recomandare a mea: dacă sunteți la un obiectiv turistic nu mai faceți poza: “ Io la Turnul din Pisa” . Încercați în schimb să faceți 2 fotografii: 1 foarte frumoasă cu Turnul și un portret cadru strâns cu voi / cu tine. În album pui fotografiile una lângă alta și vei avea o imagine foarte elocventă. Dacă te pozezi cu turnul în aceeași imagine, s-ar putea tu să fii mic, tăiat de la jumate în jos și sub expus, iar turnul să nu fie redat în toată splendoarea lui.
Dacă totuși vrei să fii și tu și turnul într-o fotografie, încearcă să păstrezi o proporție de 50% între subiecte (50% din imagine să vă conțină pe voi – turiștii și 50% să conțină turnul). Fără elemente distractoare – alți turiști, clădiri, prea mult cer, prea mult din gazon.
Ce face un fotograf profesionist în vacanță? Câte poze face? Cum arată pozele acestuia?
Un fotograf profesionist în vacanță face mult mai puține imagini decât atunci când este la un contract. Eu încerc să mă concentrez pe a reda experiența pe care am avut-o în locurile pe care le-am vizitat, oamenii și specificul fiecărei zone. Când deschid albumul dintr-o vacanță vreau să am imagini care să îmi aducă aminte de momente cheie ale acelei vacanțe, fie ele detalii, cadre generale cu obiectivele turistice, peisaje sau portrete. Și încă ceva foarte important despre care am vorbit la început: nu editez fotografiile de vacanță. Fac o sortate sumară înlăturând imaginile mișcate din greșeală, dar cam atât.
Săptămâna viitoare Vlad ne va povesti puțin din secretele unei poze reușite și va reveni cu sfaturi despre cum să setăm aparatul pentru poze memorabile. Stay tuned!
Poze frumoase să faceți!
Urmărește CalatoriiClandestini.ro și pe Facebook, Instagram, Pinterest sau Youtube.