Bugetul, veșnica provocare atunci când vorbim de călătorii, pentru că ne influențează destinația pe care o alegem, durata călătoriei, tipul de cazare și transport, activitățile pe care le facem. În cele ce urmează ne-am gândit să vă oferim câteva tips-uri ale călătorilor clandestini pornind de la un exemplu concret ultima noastră călătorie în Sicilia.
1.Dragilor primul lucru pe care îl facem atunci când vine vorba de buget este să achiziționăm cele mai ieftine bilete de avion. Drept urmare pentru Sicilia ne-am hotărât să plecăm în extrasezon, la începutul lunii aprilie și am plătit maxim 50 de euro pe un bilet de avion (la dus am zburat cu Wizz Air și la întors am optat pentru Blue Air) fără bagaj de cală.
2. Transportul este al doilea pe listă, care cel puțin pentru Sicilia a fost un challenge în condițiile în care noi ne doream să facem turul insulei. Cea mai bună variantă a fost să închiriem o mașină iar prețul ne-a adus aproximativ 100 euro în care aveam inclusă și o asigurare luată prin cei de la Auto Europe, site-ul de unde am închiriat. Pe lângă aceste costuri am mai avut cheltuieli cu parcarea care variau între 0,75 -2 euro/pe oră, cu autostrada 6 euro/100 km și benzina care, din păcate era mai scumpă decât la noi undeva între 1,34-1,45 euro/litru.
3. Cazarea – Aici recomandarea noastră este să alegeți unitățile tip Bed & Breakfast pentru că oferă marele avantaj că au micul dejun inclus și au prețuri mici care pornesc de la 30 euro de persoană/noapte. La acest cost se adaugă și taxa de oraș care variează între 1-2,5 euro pe noapte/persoană. Site-ul pe care am rezervat cazarea este booking.com însă de fiecare dată verificăm pe http://www.hotels-scanner.com/ dacă am luat decizia cea mai bună. Noi pentru o cazare tip B&B cu rating peste 8, în extrasezon am plătit între 50-60 euro pe noapte pe o cameră dublă.
4. Mâncarea este al treilea aspect care poate fi controlat odată prin rezervarea unei cazări cu mic dejun sau demipensiune și alegerea restaurantului potrivit. La prima cazare lângă Taormina am fost foarte norocoși pentru că am stat la o vilă (Villa Conti – Giardini Naxos) care avea pizzerie deshisă și prețurile la toate tipurile de pizza erau 5 euro (cred că cel mai mic preț de pe insulă 🙂 ), iar meniul zilei 12 euro de persoană. În celelalte orașe unde am luat masa ne-a costat între 30-50 euro pentru 2 persoane un fel principal, băuturi și desert. La toate restaurantele din Italia trebuie să vă așteptați odată ce v-ați așezat la masă să plătiți coperto, o taxă care variează între 1-3 euro de persoană. Dacă sunteți pe varianta low budget puteți alege între supermaketuri, piețele locale de unde puteți cumpăra celebrele portocale roșii la doar 1 euro Kg sau patiseriile care vă vor ademeni cu celebrul desert tipic sicilian cannoli, care pornește de la 1 euro bucata. O altă variantă este să încercați preparatele tip street food din Palermo, Catania și Modica pentru 5-7 euro vă potoliți foamea cu produse tipic siciliene precum arancine, stigghiola sau panelle e crocche.
5. Taxele la obiectivele turistice vă pot da bugetul peste cap mai ales dacă vă propuneți să urcați pe Etna. Costul unui bilet pentru telecabină și autobuz care vă urcă la cota 2900 m unde puteți vedea craterele ultimei erupții de proporție este 62 euro de persoană. În general, pentru celelalte obiective turistice, exemplu teatrul antic din Taormina, valea templelor din Agrigento, situl grecesc din Siracuza trebuie să alocați câte 10 euro de persoană pentru fiecare în parte. Pentru muzee prețul biletelor variează între 5 și 8 euro de persoană sau 3 euro dacă vă luați la pachet cu celelalte intrări (exemplu în Agrigento sau Siracuza).
6. Suvenirurile sunt acele lucruri pentru care întodeauna păstrăm bănuți în călătoriile noastre pentru achiziționarea unui magnet de frigider care să ne amintească de toate locurile frumoase sau o mică atenție pentru cei dragi. Pentru Sicilia vă recomandăm să cumpărați produse locale care vor fi mult mai apreciate de cei de acasă precum ciocolata de Modica care are prețuri începând de la 3 euro, borcănașe de miere cu diverse arome din localitatea Zaferano care se află pe drumul principal spre Etna, dulceață de portocole roșii, cremă de fistic, toate acestea la borcane de 250 g, al căror preț pornește de la 5 euro și nu în ultimul rând vin cu aromă de migdale sau lichior de fistic.
În altă ordine de idei dragi călători clandestini, credem că bugetul poate fi o problemă dacă nu suntem atenți și acționăm la primul instinct, însă dacă urmăm câțiva pași simpli putem să ne bucurăm de vacanțe frumoase și cu bugete limitate.
Călătorii frumoase să aveți!