2 Drumeții de o zi în Munții Ciucaș

Așa cum vă spuneam sâmbătă, am plecat la cucerit de munți :). Am vrut să facem un traseu pe munte, pentru a ne deconecta puțin de la viața urbană și pentru că nu ne pregătisem mai din timp pentru a sta mai mult de o zi, am ales să mergem la Cheia. Aici am ajuns rapid și este o stațiune ce ne oferă și multe trasee.

Cheia se află la 60 de km de Ploiești, 48 km de Brașov, iar din București (130 km) până acolo veți face în medie cam 2 ore, 2 ore și jumătate. Aceasta se află la poalele Masivului Ciucaș și ale Culmii Zăganului, într-o depresiune micuță, la o altitudine de 875 m, și este o adevărată oază de liniște și verdeață. De asemenea, este o zonă bogată în trasee turistice, atât mai ușoare și scurte, cât și mai avansate.

Noi am făcut un traseu în zonă cu cev vreme în urmă, așa că am revenit pentru un al doilea. Mai jos vă lăsăm câteva gânduri din experiențele noastre.

  1. Cheia – Muntele Roșu – Cabana Ciucaș – 3 – 3,5 ore, marcaj bandă galbenă

Am pornit pe traseu de lângă Hotel Zăganul. Am început să urcăm, am traversat drumul național 1A, ne-am intersectat cu drumul de mașină ce urcă până la cabana Muntele Roșu. Aici am urmat marcajul până ce am ajuns la cabană, unde am făcut și prima oprire. Pe drum însă am avut parte și de adrenalină. Încă din Cheia au ținut după noi 2 căței simpatici și prietenoși. A fost amuzant o perioadă, deoarece ne arătau chiar și drumul. Însă, la un moment dat, alți doi câini, de data aceasta mai puțin prietenoși au sărit spre noi și spre noii noștri prieteni. Am reușit să scăpăm cu bine, după câteva pietre și bețe aruncate către aceștia. Ne-am dat seama că este timpul atunci să ne despărțim de cei 2 prieteni, pentru că mai departe vedeam că urma să ne întâlnim cu un cioban, ai cărui câini cu siguranță nu ar fi fost încântați de compania celor doi.

După o pauză binemeritată și cu adrenalina în sânge, am depășit Cabana Muntele Roșu și am început urcarea spre Cabana Ciucaș. Urmărind traseul marcat cu cruce albastră  ce vine de pe vale ne-am continuat drumul pe lângă fântâna prof. Nicolae Ioan. Aici ne-am reumplut sticlele cu apă rece, ne-am odihnit, deoarece urma o urcare mai grea. De la izvor, drumul urcă cu pante accentuate circa un kilometru (200 de metri diferenţă de nivel) pe versantul drept al Văii seci a Berii, face trei serpentine strânse pe piciorul muntelui Chiruşca şi ajunge la cabana Ciucaş (1595 m). Panta respectivă ne-a dat ceva febră musculară, însă o dată ajunși, peisajul a meritat tot efortul. Urcarea ne-a luat cam 2 ore și jumătate, cu opririle de rigoare.

Ne-am relaxat la cabană, am mâncat o ciorbă, care după acea urcare, părea a fi cea mai bună ciorbă. După această pauză și multe poze, ne-am început coborârea, care ne-a luat aproximativ două ore. Traseul este foarte bine marcat, fiind şi cel mai circulat traseu din Ciucaş. Prima parte până la Muntele Roșu este recomandată tuturor. De acolo puteți pleca spre mai multe trasee. Însă urcarea spre Cabana Ciucaș am recomanda-o persoanelor care au mai făcut și alte trasee, fiind puțin mai dificilă. Există totuși o variantă de a urca rapid la cabană. Contra unei sume de bani (din păcate nu am găsit informații despre cât ar putea fi), cei de la cabana vă pot lua cu mașini de teren.

  1. Cheia – Culmea Zăganului – 2,5 – 3 ore marcaj cruce roşie 

Acest traseu noi l-am parcurs dus-întors în 4 ore și jumătate și este cel făcut recent. Urcarea constă într-un traseu de 7 km, este o urcare susțină, iar spre creastă acesta devine mai dificilă, cu zone în care este necesară o condiție fizică bună. Traseul este indicat mai degrabă acelora dintre voi care ați mai făcut trasee mai complexe. Peripeții nu am avut, însă este un traseu mai puțin abordat de marea majoritate, drept dovadă nu era mai nimeni pe el. Spunem mai nimeni, pentru că, după o scurtă pauză, ne-am reluat urcarea și am dat de un mare grup de oameni prieteni cu muntele, în număr de 14, foarte bine echipați și puși pe șoti.

O dată ajunși pe culme, vă veți bucura de o priveliște superbă spre Cheia, celelalte culmi, precum și spre marea de munți care se văd în jurul vostru. Dacă descrierea nu vă convinge, poate vă pot convinge imaginile 🙂

Întoarcerea a fost mult mai ușoară și plăcută, însă la fel, aveți grijă mai ales în zona de creastă, deoarece sunt multe pietre, pe care puteți aluneca. Nouă ne-a luat cam o oră și jumătate să ne întoarcem. Am savurat o ciobă bună de văcuță la Hotel Cheia, apoi am pornit spre București mai relaxați și bucuroși de reîntâlnirea cu muntele cel măreț.

Pe langă acestea, mai există și urmatoarele trasee:

Le puteți găsi pe toate aici: http://www.ciucas.net/trasee_turistice/

Pentru ambele trasee am încercat să ne echipăm corespunzător și să avem surse de energie și apă cu noi.

Dacă pe primul traseu ne-am întâlnit cu un izvor, în cel de-al doilea nu am mai găsit. Așa că recomandarea este să aveți cu voi suficientă apă, în funcție de cât știți că consumați, aliniată bineînțeles și la temperaturile de afară. Noi am prins vreme foarte caldă de ambele dăți.

În ceea ce privește mâncarea, am avut cu noi fructe deshidratate, nuci, batoane de cereale, dar și niște ciocolată.

Echipament

Am folosit niște încălțări mai rigide, cu crampoane. Dacă aveți din cei special pentru trekking, cu atât mai bine. Îmbrăcămintea să fie una comodă, în care să poată respira corpul. Pentru că urma să ajungem la înălțimi mai mari, ne-am luat cu noi și o haină specială pentru vânt, numai bună pentru vremea de sus.

Muntele are un loc aparte în pasiunile noastre, așa că vom reveni cu alte recomandări de trasee pe care le-am mai făcut sau ne dorim să le facem în perioada următoare.

Călătorii frumoase să aveți!

Urmărește CălătoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adventure Love
DESPRE NOI

Noi suntem un grup de tineri și ne place să călătorim unde vedem cu ochii.

Recent pins